Aanbevolen post

Jaarverslag 2022

    Stichting Vrienden van Nehanda   Jaarverslag 2022 De Dam is klaar De Dam loopt over, en zorgt zo ook voor water voor andere dorpen. Voor...

vrijdag 15 oktober 2021

Nieuwsbrief Vrienden van Nehanda oktober 2021


Vee lest zijn dorst in het reservoir achter de Mavhaire-dam.

In de Mavhaire-rivier ligt sinds september een dam, aangelegd met geld van Nederlandse donateurs en Wilde Ganzen. Meteen lieten de lokale bewoners hun vee drinken in het stuwmeertje erachter precies zoals de bedoeling was.


Voor de volledige nieuwsbrief lees : Nieuwsbrief Vrienden van Nehanda oktober 2021

1 opmerking:

  1. Ha Reiny,
    Zojuist maakte ik een gift over voor de verduurzaming van "de dam". Ook zette ik een uitgebreid bericht op jullie website, maar toen ik aan allerlei google verplichtingen had voldaan stond er niets meer. Vergeefse moeite; ik waarschuw maar even.
    Ik heb proberen uit te leggen dat de beste verduurzaming niet komt van slib wegvangen, want dat maakt het water nog nutriƫnten armer dan het waarschijnlijk al is. Bij de regenval in de streek in kwestie (ongeveer 700 mm/jaar) hebben gewassen in de eerste plaats nutriƫnten nodig. Zonder effectieve bemesting heb je meer dan 1 miljoen liter water per hectare nodig om de productie met 100 kg/ha graanequivalenten te verhogen. Dat kun je ook bereiken met 5 kg kunstmest zonder irrigatie.
    Wil een dam duurzaam worden dan zal a) het water van achter de dam betaald moeten worden, en dan zal b) dat dure water effectief gebruikt moeten worden om de boeren meer te laten verdienen via een optimale bemesting.
    Hartelijke groet,
    Henk

    BeantwoordenVerwijderen